Snel afvallen met koolhydraten

Snel afvallen met koolhydraten!

Zou jij snel weer in dat mooie jurkje kunnen? Met zo veel gepraat, verwarring en controverse de laatste jaren over koolhydraten, wou ik jullie mijn mening over goede en slechte koolhydraten, koolhydraat arm en andere koolhydraten verwarring die er bestaat meegeven. Ik zal jullie ook laten kennismaken met mijn favoriete, gezonde gewoontes.

Eerst en vooral, hoewel ik geen koolhydraten extremist ben, geloof ik dat de overconsumptie van bewerkte koolhydraten een van de belangrijkste redenen is waarom zoveel mensen het moeilijk hebben hun gewicht onder controle te houden.

Met bewerkte koolhydraten bedoel ik onder andere: Ontbijtgranen, Pasta, Rijst, Broodjes, Cakejes, Sandwishes, Frisdranken, Fruitsappen, Snoepgoed, Koekjes, …

Lichaamsvet verliezen

Het is ongelofelijk moeilijk om lichaamsvet te verliezen als je dit soort etenswaren blijft consumeren, zelfs als je veel sport. Bovenop de grote bloedsuiker schommelingen die ervoor zorgen dat je vet gaat opslaan, zorgt het eten van veel koolhydraten voor een hongerig gevoel en verlangens.

Heb je gezien dat ik geen aardappelen in het lijstje heb staan. Ondanks hun slechte reputatie bij vele fitness professionals, vind ik dat hele aardappelen (geen frieten of chips!) zeer voedselrijk en gezond zijn.

Zelfs koolhydraten waarvan velen denken dat ze “gezond” zijn, zijn in feite niet meer dan overbodige calorieën die eigenlijk niet veel voedselwaarde hebben. En vele types van brood en ontbijtgranen die doorgaan als “volgranen” hebben in realiteit gewone tarwebloem als hoofdingrediënt, wat alleen maar je bloedsuiker de hoogte inschiet.

Richtlijnen om je te helpen

Mijn idee over dit onderwerp is dat de meerderheid van de mensen die het moeilijk hebben met hun gewicht veel beter af zouden zijn door het volgen van deze paar koolhydraten richtlijnen:

  • Verminder de hoeveelheid granen in je dieet (ontbijtgranen, pasta, rijst, cracotten, …) en focus je meer op gezonde en met gras gevoerde en/of van vrije uitloop afkomstige vleessoorten en eieren, rauwe melkproducten, en GROTE hoeveelheden groenten en fruit. Ik begrijp dat het voor veel mensen moeilijk is om hun brood, ontbijtgranen en pasta’s te laten, maar niet getreurd, hou dit soort van koolhydraten voor je één-dag-in-de-week-verwen-dag.
  • In plaats van het grootste deel van je koolhydraten uit granen te halen, probeer ze uit groenten, fruit en bessen te halen.
  • Als je toch granen gaat eten, concentreer je dan op de meest voedzame en vezelrijke delen ervan … de kiem en de zemelen … op deze manier krijg je het voedselrijkste deel van het graan zonder overbodige zetmelen en calorieën.
  • Als je gewend bent van veel brood, pasta en ontbijtgranen te eten kan je de leegte opvullen met gezonde vetten zoals noten, zaden, avocado’s en gezonde proteïnen uit grasgevoerd vlees en zuivel, hele biologische eieren, … Gezonde vetten en proteïnen zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, houden je hormoon- en suikerspiegel op peil en helpen je om gewicht te verliezen.